Niverville Community Resource Centre

Date completed
2012
Project in Progress

Project Description


The Niverville Community Resource and Recreation Center is a multi-purpose, 100,000-square-foot facility that comprises a 700-spectator ice arena, a 600-spectator multipurpose gymnasium and many amenity spaces designed for community resource functions.

The unique design of the building allows for efficient use of energy from geothermal and high-efficient ventilation systems working together through an integrated digital controller. The consultants and contractors worked together over several years through the integrated design process to devise a high-performance building design.

Mechanically, the design balances energy efficiency and comfort. The geothermal system moves the heat around where it is needed the most. Whether from the ice surface to the field house and floor heat area in the winter, or from the fieldhouse to the ground loop in the summer, the DDC system finds the most efficient use of energy.

The base ventilation system keeps the building fresh via a high-efficiency reverse flow HRV and automatically ramps up based on C02 levels. Comfort in the arena is provided by geothermal radiant floor heat in the bleachers and change rooms. The fieldhouse, multipurpose rooms and public spaces are all conditioned by forced air geothermal heat pumps.


Client

Town of Niverville

Town of Niverville

Date Completed

2012

Category/Type

Commercial - Institutional

General Contractor

Von Ast Construction

Mechanical Engineer

CGM Engineering

Architect

Hildebrand Architecture Inc

Location

Niverville

Number of Units/ Square Footage

99,000